Anyukam Mezese
1kg liszt, 2dkg szalakali, 5 dkg zsir, 1 pohar tejfol, 1/4 l tej,
25 dkg mez, 30 dkg cukor,
3 tojas sargaja, szegfuszeg , fahej vagy mezes fuszer keverek
Feher maz: 30 dkg porcukor, 3 tojas feherje, pici ecet
Unnepi sutemeny kosar
A kosar is eheto
Linzer karika
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 40 dkg margarin
- 60 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 citrom
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 üveg sárgabarack lekvár
- 10 dkg porcukor
Elkészítés:
1. 20 dkg cukrot 40 dkg puha margarinnal, 60 dkg liszttel, 2 tojás sárgájával, egy citrom reszelt héjával és 2 csomag vaníliás cukorral egy tálban kézzel összedolgozzuk.
2. Az így kapott cipóformát lefóliázva 1 órát hutoszekrényben pihentetjük.
3. A tésztát enyhén lisztezett deszkán fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk.
4. Egy teli és egy lyukas közepu virág alakú formával ugyanannyi mennyiséget szaggatunk ki a tésztából.
5. Sütopapírral kibélelt tepsiben, elomelegített sütoben 180 fokon 10-12 perc világosbarnára sütjük.
6. A még meleg tésztakarikákat 1-2 teáskanál suru sárgabaracklekvárral összeragasztjuk úgy, hogy alulra egy teli felülre egy lyukas közepu kerüljön.
7. Pár óra pihentetés után, mikor a tészta már kihult, porcukorral meghintjük a tetejüket.
Pogacsa
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg Rama
2 db tojássárgája
3 dkg éleszto
2 dl tejföl
1 dl tej
só
1 dkg cukor
A pogácsa tetejére:
1 db tojássárgája
reszelt sajt
Elkészítés
1.Az élesztot langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztot és a többi hozzávalót. Gyenge rétestészta keménységu tésztát kapunk, amit 1/2 óráig deszkán pihentetünk.
2.Utána kinyújtjuk és háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük, 20-20 perces pihentetés után.
3.A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét berácsozzuk, tojássárgával lekenjük, sajttal megszórjuk és pogácsákat szaggatunk belole.
4.A sütolemezen elobb 10 percet pihenjen a tészta, mert különben a pogácsák sütés közben eldolnek.
Eszterthazy torta
Kifli
Zserbo
|